Mörtlunds Mona

mortlunds

Mörtlunds Mona – Mörtlundin Mona

Black Island Books
ISBN 987-91-86115-15-9

Förlaget skriver:

”I Mona Mörtlunds nya diktsamling är det den unga flickan som står i centrum. Tiden och platsen är 60-talets Tornedalen och flickans första möten med skolan, religionen, böckerna, flerspråkigheten, vänskapen och döden blir en varm och innerlig skildring av världen sedd genom en flickas ögon. Det är också kvinnornas Tornedalen som skildras, mamma, farmor, mostrar och skolfröknar och bästa vännen Eva är viktiga personer i boken med vars hjälp flickan försöker att orientera sig i livet. Känslor av glädje och gemenskap, ensamhet och rädsla går som mörka och ljusa stråk genom hela boken. De är en del av ingredienserna i tillvaron och i mötet med det förunderliga livet. Författarens andra diktsamling.”

Black Island Books

Recensioner:

Joakim Holm, Tidningen Kulturen skriver:

”Sammantaget är det en välskriven och fängslande diktsamling, som för en tillbaka till barndomen i ett svunnet folkhem samtidigt som det placerar denna barndom i en mer konkret miljö”.

Du kan läsa hela recensionen här

Susanne Gerstenberg, Miljömagasinet skriver:

”Vilken inlevelse, vilken värme, vilken humor!”

”Kort-korta beskrivningar som öppnar en hel värld, just därför att det lämnas mycket tomrum för egen tolkning”.

”Det är inte bara en känslosam bok om den förflutna barndomstiden, den är också politisk. I Sverige glömmer man lätt att det finns minoriteter i landet som har levt med en annan identitet och har anpassat sig – på gott eller på ont”.

Patrik Boström, Norrländska Socialdemokraten,  NSD,  skriver:

”Mörtlund skiftar mellan att skriva ur barnets omedelbara perspektiv, och hågkomstens, i ett nu och i ett då. Ömsom hågkommande, ömsom iakttagande.
Det är ett 60-tal där en utflykt till Pajala är en stor händelse, och en resa till Kiruna ännu större, högerpartister onda och socialister goda.
Det är en ömsint och varsam skildring av en barndom”.

Sven Nyberg, Norrbottenskuriren skriver:

”Jag tycker att den här boken borde finnas i varenda skola i Tornedalen och gärna på andra håll i Norrbotten och Sverige som alternativ läsebok. Dikterna är korta och enkla att förstå men handlar om tillvarons väsentligheter…”

Regine Nordström, Norrbottenskuriren, besökte Kangos och efteråt skrev hon bland annat det här:

”Att som reporter sen få se hennes by är därför en fin gåva. Det är som om tanterna går förbi, eller cyklar, på väg till affären, finklädda för att gå i bön. Fikandes. Eller barnen på väg till skolan i skidbyxor av tätvävd tjock bomull och stickade koftor, färdandes från var sitt håll i den långsmala”.

”Mona Mörtlunds första minnen är på meänkieli, men blev sedan svenskspråkiga. Mörtlunds Mona är också skriven helt på svenska”.

”- Under 1960-talet var det svenska som gällde. Sedan kom meänkieli tillbaka, för mig och många andra. Jag är glad för min tvåspråkighet, det har gett mig så otroligt mycket att växa upp med två språk”.

Vill du läsa diktsamlingen finns den att köpa hos:
Förlaget Black Island Books

eller någon bokhandel, tex Adlibris eller Bokus.

Du kan även köpa den av mig. Kontaktuppgifter hittar du här.