Vilken fantastisk kväll det var på ABF-huset i Stockholm igår! En fullsatt sal och så diskussionslysten publik. Vi hade nog kunnat prata flera timmar till.

Erling Wande, Bengt Niska och jag var inbjudna att inleda diskussionen och berätta om våra tankar kring hur Tornedalen påverkats av gränsdragningen för 200 år sedan, kulturellt, språkligt och samhälleligt. Jag kände mig riktigt upplivad när jag gick hem längs Sveavägen, det var längesedan jag upplevt ett så bra diskussionsklimat, intressanta frågor och en tillåtande atmosfär. Och roligt hade vi också.

Förra veckan deltog jag på Europeiska språkdagen på Stadsbiblioteket i Göteborg. Det var också en mycket givande kväll. Flera representanter för de nationella minoriteterna var där + några föreläsare som berättade om latin och italienska.
Något av det bästa med den kvällen var att jag återsåg Johannes Marainen från Nedre Soppero som jag var till Färöarna med för 30 år sedan. Då liksom nu handlade det om att berätta om de språkliga minoriteter vi representerar. Det var ett mycket kärt återseende.

Ett annat kärt återseende var när jag kom till Bokmässan och den första jag stötte på var poeten Gerd Karin Nordlund. Vi lärde känna varann för några år sedan i Stockholm. Gerd Karin har kommit ut med en ny diktsamling, Trädgård för ovana, och jag säger bara det: Läs den! Där finns dikter som man inte förstår att man har kunnat vara utan.

Skriv en kommentar