Igår fick jag i min hand Gunnar Idenstams nya CD Jukkaslåtar, låtar skrivna till Jukkasjärvi församlings 400-årsjubileum för några år sedan. Jag, som sällan lyssnar på musik numera, blev så tagen av musiken och när jag blundade och lyssnade kändes det som om jag flög fram över nordligaste Norrbotten, jag var mitt bland renarna, jojkarna, norrskenet och stjärnorna och jag hörde de olika språken som viskades, sjöngs och jojkades fram. Och jag känner mig så stolt över att ha fått bidra med en text till Jukkaslåtar. Jag minns så väl när jag skrev den, hur jag gick omkring i mitt kök i Kangos, där jag bodde då, och hur orden kom till mig. Brita Stina Sjaggo framför texten på samiska (i Sofia Jannoks översättning), svenska och meänkieli. Och som hon framför den och andra låtar, med en röst som är så innerlig och klar så att tårarna nästan kommer när jag lyssnar. Och när hon och Simon Marainen sjunger tillsammans får jag gåshud, rösterna flätas in i varandra så vackert, så självklart. Vilken CD, vilken musik och vilka musiker, Simon Marainen, Brita Stina Sjaggo, Sandra Marteleur, Thorbjörn Jakobsson, Jonas Sjöblom och Gunnar Idenstam har gjort ett fantastiskt jobb. Tack till er alla för en oförglömlig musikupplevelse. Den här skivan värmer verkligen i kylan.

Skriv en kommentar