Under helgen har jag varit i Haparanda/Tornio på ett seminarium, ”Gräns och identitet” som Svenska Kyrkan arrangerade. Väldigt fina föreläsningar och bra samtal.

Bl a föreläste Johanna Vaattovaara från Helsingfors universitetet om attityder till meänkieli hos ungdomar i finska Tornedalen. De tyckte t ex att den meänkieli som talades på den svenska sidan var en bättre variant av meänkieli än den meänkieli de själva talade! Förut talade man ofta i svenska Tornedalen om ”riktig finska” på den finska sidan medan man själv som svensk tornedaling talade en sämre variant av finska. Intressant att synsättet är så likartat, att ”de andra” alltid är bättre!

Själv deltog jag i ett samtal tillsammans med Åsa Simma och Tanja Hagert. Vi talade om våra egna erfarenheter av att hitta en samisk/tornedalsk/romsk identitet.

På söndagen var det fredsmässa i Haparanda kyrka, en flerspråkig mässa på samiska, finska, meänkieli, romani chib och svenska. En mycket stark upplevelse!
Att se Tanja Hagert leda processionen in i kyrkan, klädd i sin romska dräkt, var oförglömligt. Hon såg ut som en drottning!

Skriv en kommentar