Morgonnatt

morgonnatt2

Min diktsamling

Morgonnatt

släpptes torsdagen den 27 november 2015 i Kulturens hus i Luleå.

Förlaget Black Island Books skriver så här om den nya boken:

”Efter två kritikerrosade diktsamlingar är Mona Mörtlund tillbaka med sin tredje diktsamling, Morgonnatt.
Uppbrott och sorg och en ständig förundran över livets mirakel är de teman hon denna gång kretsar kring.”

NATTFESTIVALEN I KORPILOMBOLO

Tisdagen den 2 december 2015 läste jag ur Morgonnatt på Nattfestivalen i Korpilombolo. Pia-Karin Helsing spelade cello till.

Recensioner:
”Morgonnatt, Mona Mörtlunds nya diktsamling, innehåller enkla och mycket berörande dikter. Att skriva att dikterna är enkla kan kanske missuppfattas. I min värld är det enkla i hennes strofer fulla av mysterier och betydelser. Det är därför de till synes enkla dikterna stannar djupast kvar i det som är viktigt, magen, platsen där själen håller till.”
”Hon hushåller med orden, Mona Mörtlund. Inget slöseri, inga onödiga adjektiv eller onödiga utfyllningar. Här har vi en poet som förstått att det stora bör sägas med små bokstäver. Det gör också att hennes dikter kommer att ha mycket lång hållbarhet.”
Lars Hedström, Norrbottens-Kuriren

”Sex år har gått sedan Mona Mörtlunds andra diktsamling gavs ut och många med mig som gillar hennes jordnära och okonstlade sätt att gestalta tillvaron har längtat efter den tredje. ”Morgonnatt” har livets mörker som tema. Uppbrott och sorg återkommer i de avskalade diktraderna som jag tror att alla kan känna igen sig i. Eftersom det är Mona Mörtlund som skrivit dem finns även livets mirakel med och med henne som guide ser jag även ljuset tydligare. Hon sätter enkla ord på det svåra och visar hur hon hanterar det med ett rytmiskt språk som aldrig tappar balansen mellan det krassa och det vackra. Jag känner mig kort sagt väl till mods av ”Morgonnatt” som för övrigt har ett behändigt format också.”
Karina Sundkvist, Piteå-Tidningen

”Precis som samerna delar in året i åtta årstider, så verkar Mona Mörtlund ha en semantiskt mer detaljerad bild av dygnet, än vad de grundläggande fyra indelningarna har. Titeln är således mer än en ingång i diktsamlingen, utan också ett övergripande, närmast filosofiskt ställningstagande. Diktjaget verkar säga att mörkret ska minsann inte få rå på oss; det finns ljus överallt, även i den mörkaste timman innan dagen gryr.”
”På hur litet ljus kan då en sådan ”människoblomma” klara sig? En minnesbild av vårsol på Lainioälven räcker långt, så också den metaforiska ljusskimmer som musiken kan ge, smaken av ”solsaft” i flaskorna på fönsterbänken, allt det ger näring till själarna. Och så finns där en permanent källa till ljus i mörkret; stjärnorna. I den avslutande dikten hittar diktjaget inte igen stjärnornas tidigare välkända positioner, som om förmågan att navigera i livet är försvunnen. Framtiden är outstakad, men ändå inte helt omöjlig att föreställa sig. /Men långt där framme,/nya ord att ta i handen,/nya vägar, nya gläntor/ och huden,/fastän skör och tunn nu,/ljus och ny/som morgonen/”
Maria Vedin, Norrländska Socialdemokraten

 

Vill du läsa diktsamlingen finns den att köpa hos:
Förlaget Black Island Books

eller någon bokhandel, tex Adlibris eller Bokus.

Du kan även köpa den av mig. Kontaktuppgifter hittar du här.