Vid fjärden

Omslaget till Mona Mörtlunds diktsamling "Vid fjärden".

Min nya diktsamling

VID FJÄRDEN

har kommit ut på Black Island Books i september 2022.


Boken innehåller dikter om nutid och dåtid, kärlek och vänskap, sorg och försoning, och har fjärden och årstidernas växlingar som ram.

Omslagsbilden är målad av Joachim Karkea.


”Vid fjärden” finns bl a att köpa från Black Island Books, nätbokhandlar som Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln eller direkt av mig, mortlundmona@gmail.com


Så här skriver förlaget om boken:

”I sina dikter väljer Mona Mörtlund varsamt sina ord. Det ger dikterna såväl sinnlighet som en musikalisk ton. Nu är hon aktuell med ”Vid fjärden”, hennes fjärde diktsamling. Läs, njut.”

Sven Nyberg skriver om Vid fjärden i Norrbottens-Kuriren 221013:

”Diktvandringen startar på hösten, fortsätter under vintern och tills det blir vår igen. Naturen förändras, varje årstid har sitt stämningsläge. Ofta dubbelexponeras naturbeskrivningen och diktjagets tankar och känslor. Själen i bild.

Somliga dikter är korta, bara några rader, det finns en risk att läsaren raskt hastar vidare. Men man gör klokt i att stanna kvar i texterna, läsa långsamt och läsa om, så öppnar sig nya betydelser bakom enkelheten.”

”Vi är många som känner igen oss i dessa dikter, vi som härstammar från bondlandet och som idag vandrar omkring i städerna och tänker på vår barndoms gröna ängar. Mörtlund minns sina hemtrakter i Kangos. Den som visade hjortronställena och lärde ut hur man slår med lie, har lämnat det jordiska:

Nu kan du sitta i båten och fiska nånstans,

vänta på att harren ska nappa

Så vill jag tänka på dig

Så vill jag minnas dig

Mörtlund talar i sina dikter stillsamt och vardagsnära om hur kärleken till en annan människa är nödvändig för att man själv skall bli hel och kunna utvecklas. Så här står det i en av samlingens många och älskansvärda dikter:

Sent omsider insikten

Det är för att du finns

och säger mitt namn

som också jag finns

Om och om igen

skapar vi varandra

Lasse Stenman besökte Boksläppet på Kulturens hus i Luleå och skrev så här den 27 september i Haparandabladet:

”Fem mödosamma trappor upp hos Kulturens hus presenterade Mona Mörtlund sin senaste diktsamling Vid fjärden (Black Island Books) under lördagseftermiddagen. Noga utmejslade strofer gör mödan värd.”

”Värmen dröjer sig kvar/Ännu ljumma stråk i fjärden” kunde vara en beskrivning av landskapet och vattnet i sol utanför lokalens fönster. Naturens växlingar har en rytm, likt ett versmått. Årstiden tajmar med det återkommande temat förgänglighet, att uppnå en ålder då man måste ta adjö av älskade människor och företeelser.

Ser ut över vattnet, ut över fjärden/Ser vägarna jag gick, människorna jag mötte, platser jag besökte”.

Artikelförfattaren kommer att tänka på några strofer i Tomas Tranströmers sena diktsamling Den stora gåtan: Begravningarna kommer/tätare och tätare/som vägskyltarna när man närmar sig en stad.”

”Mörtlund knyter elegant ihop olika tidsplan. Orden fanns där, de gamla och de nya/Jumala och Gud, vuoma och myr, kylä och by”

Meänkieli är en trygg hemmahamn. även om svenska blivit huvudspråk i skrivandet.

-Det är ingen dragkamp. För mig gifter sig tungomålen och mitt mål är att i framtiden publicera poesi också på meänkieli, avslutar hon. ”


Poeten Nicko Smith skriver bl a så här i sin blogg:

”Vid fjärden är uppdelad i tre kapitel och det är med stilla och omtänksamma penseldrag från lyrikens färgpalett som Mörtlund målar fram en diktsamling som rör sig genom höst, vinter och mot våren.
Dikterna är vackra i sin enkelhet och jag småmyser medan jag följer med diktjaget från Glasverandans doft av äpplen och höst och vidare till Snöflingornas stilla singlande mot marken.


Mörtlund diktar:


”Vi kryper ihop i snögrottorna,
kurar i mörkret,
ser ingen utgång
Men genom springorna
ser vi stjärnorna,
de upptrampade stigarna
över himlavalvet”


Det finns en drömsk ton i Mörtlunds diktande som jag gillar. Jag blir helt enkelt lugn av hennes dikter och den saknad och sorg av en närståendes bortgång som till och från bearbetas av diktjaget känns tröstrikt.
Vid fjärden är en liten, men glittrande diktsamling där dikterna förvandlas till små tavlor som tornar upp framför läsarens blick. Diktsamlingens helhet känns stabilt och själva dikthantverket likaså.”

”En poetisk pärla som ger mersmak och det enda jag kan klaga på är att diktsamlingen känns
lite för kort på sina ca femtiofem sidor. Hoppas på en riktigt massiv bok av Mörtlund i
framtiden om innehållet är lika mysigt som Vid fjärden.”

”Så fint! och fint för att sanningen är fin!” skriver Bernur i sin blogg om den här dikten:

Sent omsider insikten

Det är för att du finns

och säger mitt namn

som också jag finns

Om och om igen

skapar vi varandra

Och han skriver också:

”De frågor dikterna reser är också väsentliga:

Broddarnas tid är här

Men om de inte hjälper

Håller vi i varandra då?

Det tål att tänkas på: tekniken i all ära, men det som räddar oss är det mänskliga stödet.”