Nu på söndag, den 11 december, visas MIE HALVAN KOTIA i SVT:s tornedalsmagasin KEXI (kl. 18.30 i SVT2).
Nyt pyhänä, 11/12, MIE HALVAN KOTIA-filmiä näytethään tv:ssä, KEXI-ohjelmassa (klo 18.30, SVT2).

Lite info om filmen för er som inte känner till den:

Mie halvan kotia är en berättelse om två kvinnors utanförskap, längtan och vänskap och sätter fingret på några väldigt aktuella frågor: Fler och fler människor i vårt land glömmer den svenska de lärt sig och minns bara sitt modersmål. Hur bemöter vi dem? Och hur bemöter vi alla gamla som är beroende av vår hjälp.

Om handlingen:
På ett äldreboende i Stockholm möts Linnea (Lilly Ylipää), som efter en stroke glömt bort all svenska, och Ingela (Lo Kauppi), en kaxig tjej som vikarierar på boendet för att spara ihop till en Brasilienresa. Ingen vet vad Linneas mumlande, Mie halvan kotia, betyder förrän Ingela tar reda på det och då ställs inför ett val.

Mer om filmen:
Lo Kauppi, Lilly Ylipää, Cecilia Nilsson och Regina Veräjä spelar huvudrollerna i Mie halvan kotia, som regisserats av Ulla Lyttkens. Jag har skrivit manus och är också filmens producent. Tornedalen Media AB står bakom produktionen i samarbete med Filmpool Nord.

Många Kangos- och Pajalabor medverkar i filmen som sedan premiären visats runtom i Sverige, Norge och Finland; på filmfestivaler, för personal inom äldreomsorgen, för studeranden i vårdutbildningar och i sammanhang där modersmålets betydelse och bemötande inom äldreomsorgen diskuterats.
I november 2009 vann Mie halvan kotia kortfilmsklassen på den internationella film- och tv- festivalen The Northern Character i Murmansk i Ryssland.

Skriv en kommentar